Skapat från skratch

2001 pratade Per Svensson med sin far, Hans, och frågade om de skulle starta ett IT-företag tillsammans.

– Han funderade några sekunder, sedan sa han ja, minns Per om starten.
– Det var en stor utmaning att starta något helt organiskt, från tomma händer, till vad vi är idag.

Värnamo har alltid varit hjärtpunkten för företaget. I början var inriktningen mer på försäljning av hårdvara; datorer och kringtillbehör. Man höll till i källarplanet under Experthuset på Storgatsbacken.

Ville växa

Men ambitionen att växa fanns där redan från början. 2004 kom en klassisk värnamofastighet ut på marknaden; det så kallade Bananhuset på Malmöplan.
De köpte huset med baktanken att växa.

– Men vi hade inte mycket pengar, så vi renoverade huset själva, in- och utvändigt. Vi jobbade tvåskift. Först i företaget åtta timmar och sedan renoverade vi åtta timmar. Det var jättejobbigt och jättekul.

Ungefär vid flytten kom de i kontakt med Johan Hultgren, med honom i företaget växlade man över från hårdvara till mer mjukvara.

Nysatsning

I dag har företaget 12 anställda och erbjuder en rad tjänster inom IT; hosting, affärssystem, utveckling. Man programmerar specialanpassningar för kunder och erbjuder lösningar inom IT-baserad övervakning, bland annat.
I mars 2019 togs ett nytt steg i företagets historia – vi bytte namn från Svenska Datorsystem till Netic.

– Vi har varit lite anonyma tidigare. Levt på organiska affärer. Nu profilerar vi oss tydligare och visar mer utåt vad vi kan göra.